Høns & æteriske olier

høns og æteriske olier
Det er moderne, miljøvenligt og rigtig hyggeligt at holde høns. Vi har også høns hjemme i haven og udover at de spiser alle vores madrester, er det faktisk og muligt at gøre dem næsten tamme. Vi har en “kælehane” og flere produktive høns. Børn kan sagtens hjælpe til med at passe høns og have stor glæde af det.

Men høns bliver syge. De får orm, bliver forkølede eller bliver angrebet af blodmider, som er små blodsugende parasitter med 8 ben. De er ret svære at få øje på, men gemmer sig i revner eller redematerialet i hønsehuset – klar til at hoppe på de stakkels høns og suge blod, når de lægger æg eller sidder på pinden om natten. Bliver hønsene meget medtagede, kan de dø af det.

Æteriske olier til rengøring

Det er vigtigt, at der bliver gjort ordentlig rent i hønsehuset. Du skal selvfølgelig gøre almindelig rent hos hønsene dagligt, og 1 gang om ugen fjerner vi alle spåner og redemateriale i hønsehuset og gør rent i alle revner. Vores redekasser er klodskasser i plastik, der er lette at vaske helt rene i varmt vand.

Citron-  og andre citrusfrugter har helt naturlige desinficerende egenskaber. Det er let at lave et rengøringsmiddel til dit hønsehus, der er fri for kemikalier, det dufter godt og er skånsomt for hønsenes luftveje.

høns og æteriske olier

Du skal bruge:

1 sprayflaske 500 ml

250 ml lagereddike – gerne klar

25 dråber citron æterisk olie

250 ml vand

Fyld sprayflasken halvt med lagereddike. Bland med 25 dråber citron æterisk olie og fyld flasken op med vand. Ryst godt.

Brug blandingen til rengøring af redekasser og hønsehus. Husk at sprøjte godt i revner og langs kanterne. Du kan også bruge blandingen til foderskåle og vandtrug. Skyl flasken godt, inden du bruger den igen.

Æteriske olier til pleje af sår

Har dine høns fået sår? Så kan du forsøge at behandle med en hjemmelavet salver med plejende og desinficerende æteriske olier. Salven er fast, hvis du opbevarer den køligt og kan påføres med en vatpind.

Salven indeholder frankincense, lavendel og kokosolie. Den virker blødgørende og dufter godt.  Hold godt øje med dine høns, når du bruger salven. Hjælper den ikke, skal du kontake din dyrlæge.

Køb økologiske æteriske olier 

Du skal bruge:

100 ml bøtte/dåse
100 ml kokosolie
12 dråber frankincense
12 dråber lavendel

Smelt kokosolie og tilsæt de æteriske olier. Bland godt og hæld olien i en bøtte. Skal opbevares i køleskab for at bevare den faste konsistens. Påfør olien med en vatpind eller lignende.

Vigtigt:

Når du bruger æteriske olier på dine dyr, skal du altid sørge for at de er fortyndede. Nogle olier, såsom pebermynte eller oregano er meget stærke olier, der kan “brænde” huden på høns. Vi anbefaler ikke af bruge de 2 olier i nærheden af høns.

Du skal altid fortynde i en bæreolie (mandel- eller kokosolie) inden, du bruger det på dine høns.

Kontakt altid din dyrlæge, inden du bruger hjemmelavde midler på dine dyr, hvis du er utryg eller ikke føler dig sikker på, at det hjælper. Vi er ikke dyrlæger, men har haft god gavn af både salve og rengøringsmidler. 

Del